Kuva

Kuva

Uusi Blogi

Pidän uutta blogia osoitteessa http://hiskikanerva.vapaavuoro.uusisuomi.fi

maanantai 1. heinäkuuta 2013

SM-kisat takana päin

Viikonloppuna ratkottiin taas maantiepyöräilyn suomenmestaruuksia Noormarkussa Porissa. Koiviston Isku oli järjestänyt hienot puitteet kilpailuille ja reititkin olivat todella hyvät. Kisojen ilmapiiri oli hyvä, mutta katsojia olisi voinut olla paikalla enemmänkin.

Kilpailut käynnistyivät perjantaina aika-ajoilla. Itselläni ei ollut tälle 45 kilometrin kilpailulle suoranaista menestystavoitetta. Halusin vain nähdä miten se tempopyörä kulkee, vaikka sillä kertyneet harjoitustunnit ovatkin todella harvassa. Reitille tuli lähdettyä ehkä hieman liian kovaa, mutta suoranaisesti seinää ei tullut missään vaiheessa vastaan. Vaikka oma ajo kulkikin hyvin, tulivat vielä kovemmat kuskit yksi kerrallaan ohi. Maaliin tullessa olin todella poikki, mutta kuullessani oman sijoitukseni olleen 6. piristyin melko lailla. Olin melko varma, että olisin viimeinen, mutta taakse jäikin useampi ajaja. Undereissa kultaa otti Matti Manninen, hopeaa Mikko Paajanen ja Pronssia Samuel Halme. Joukkuetoverini Jori-Pekka Kuuranne ajoi hienosti neljänneksi eikä jäänyt paljoa pronssista. Pyörittelyä ja palautuminen sunnuntaita varten käyntiin. CCH menestyi monen mitalin verran, kun hopeaa tuli Aki Turuselle Elitessä ja Veera Väkevälle N18-sarjassa. Sekä Miesten että Naisten joukkueet pääsivät myös mitaleille joukkuekilpailussa. Hienoa!


Lauantaina oli itsellä ohjelmassa välipäivä, joten olin N18 sarjan kilpailussa huoltoauton mekaanikkona. Samalla oli hyvä mahdollisuus tutustua kilpailureittiin. Naisjuniorien 60 kilometrin kilpailu ratkesi jo oikeastaan ensimmäisellä kierroksella. Veera Väkevä ja KäTa:n Anna Lahti iskivät ensimmäiseen isoon ylämäkeen ja irtaantuivat helpon oloisesti pääjoukosta. Ero kasvoi nopeasti vuorovedon toimiessa hyvin jäi pääjoukko koko ajan lisää ja lisää. Tuomariauto ilmoitti radiossa eron muutaman kerran kilpailun aikana. Kuulutukset olivat muistaakseni 2, 3, 5 ja lopulta 10 minuuttia. Loppukirissä Anna Lahti oli hieman terävämpi ja vei mestaruuden ennen hopealle ajanutta Veera Väkevää. Pääjoukon kirissä pronssille itsensä ajoi OPP:n Neea Huikuri. Kilpailun jälkeen alkoi sitten lepääminen ja valmistautuminen seuraavan päivän Eliten ja U23-luokan kilpailuun. Matkana 15 kierrosta ja reilut 180 kilometriä. Illalla pidettiin vielä CCH:n taktiikkapalaveri. Ajostrategia luotiin sovussa Tuomas Turusen ja Esa Skytän ideoiden pohjalle. Nukkumaan käytiin itsevarmoin fiiliksin.


Sunnuntaina oli aikainen herätys aamupalalle ja sitten valmistautuminen kilpailuun. Kaikki sujui ongelmitta ja 9.50 olin lähtökarsinassa ensimmäisenä heti etuauton perässä. Heti kilpailun alkaessa, etuauton lähdettyä, pääjoukosta irtaantui pieni irtiotto. Olin itse tässä neljän ajajan porukassa mukana. Meidät ajettiin kuitenkin oikeastaan heti kiinni ja saman tien lähti uusi irtiotto. Tähän neljän ajajan ryhmään (Martikainen, Simola, Kahila ja Järvinen) ei kuitenkaan yhtään CCH:laista päässyt. Ajaminen rauhoittui hetkeksi ja irtiotto otti nopeasti ison eron pääjoukkoon. Muutaman kierroksen jälkeen kilpailun suurimmat ennakkosuosikit alkoivat tehdä ratkaisuja ja lopulta väli-irtiotto lähti matkaan. Siellä oli mukana yksi U23-ajaja Turun Jesse Virtanen. Muut underit ajoivat pääjoukossa. Seurasi vähän tylsempi vaihe ja kilpailussa ei oikeen tapahtunut mitään. Noin 40 km ennen maalia saatiin tieto, että Virtanen oli pudonnut irtiotosta ja kilpailu käynnistyi kuin uudelleen. Matti Manninen ja Mikko Paajanen aktivoituivat ja lähtivät ajamaan hullun lailla pääjoukon kärjessä. He saivat joukkueiltaan ja muiltakin hieman vetoapua ja lopulta irtiotosta pudonnut kolmikko (Virtanen, Kahila ja Järvinen) tuli pääjoukkoon. Kilpailu rauhoittui taas kun kaikki underit olivat samassa ryhmässä. Yritystä oli, mutta ratkaisuja ei saatu. Viimeinen kierros olikin sitten niin sanottua kyttäilyä ja Elite luokan kuskeja irtaantui porukasta tasaista tahtia. Sain sovittua Juhana Hietalan ja Jori-Pekka Kuuranteen kanssa kirijunasta minulle. Juhana koitti huudella myös muita CCH:n ajajia mukaan, mutta se ei täysin onnistunut. Ensimmäiset SM-kisansa ajaneet Niki Birling ja Ville Heistman pitivät kuitenkin hyvin vauhtia pääjoukon kärjessä viimeisellä kierroksella. Kiinteän huoltoalueen kohdalla Jori nousi kohti porukan kärkeä ja seurasin Juhanan kanssa häntä. Jouduin taistelemaan paikastani jonossa melko lailla, mutta onnistuin tässä vaiheessa paikkani kuitenkin pitäämään. Toiseksi viimeisessä mutkassa Paajasen Mikko ja joku toinen kiilasivat eteeni ja en pystynyt pitämään paikkaani. Juhanan lähtiessä viimeiseen vetoon en siis ollut aivan parhaalla paikalla lähteäkseni kiriin. Mikko lähti terävästi ja Matti tuli hurjaa vauhtia takaa ohi. Muita undereita ei näkynyt ja olin pääsemässä pronssille, mutta lopussa kuitenkin Rauman Henri Salo pääsi ohi ja jäin neljänneksi. Manninen voitti ja Paajanen  oli toinen.

Olin kilpailuun todella tyytyväinen, vaikka pronssi jäikin harmittavan lähelle. Tästäkin tuloksesta suuri kiitos kuuluu koko CCH:n porukalle! Molempien huoltoautojen väki oli tärkeänä turvana taustalla ja kiinteässä huollossa olleet huoltajat antoivat pulloja todella hyvin. Tämä helpotti itse kilpailemista suuresti ja kiitokset vielä CCH:n kirijunalle! Teitte kaiken loistavasti ja juuri oikein, mutta en aivan ollut tarpeeksi röyhkeänä pitämässä paikkaa perässänne. Odotan innolla seuraavia Sm-maanteitä, jotka ajetaan ilmeisesti lähiseudulla Hyvinkäällä. Tässä vielä muutama kuva kilpailuista:

Pääjoukon tunnelmia. (Kuva: Samu Laine)
 
CCH:n vetojuna. (Kuva: Samu Laine)
 
 Pääjoukon loppukiri. (Kuva: Samu Laine)Nyt ohjelmassa kevyt viikko ja lauantaina lähtö Ruotsiin U6 Cycle Tourille. Kilpailujen tarkempia tietoja voi katsella osoitteessa: http://www2.idrottonline.se/CKU6-Cykel/U6CycleTour/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti